|
|
Registros recuperados : 21 | |
1. | | FIOREZE, C.; CERETTA, C. A.; GIACOMINI, S. J.; TRENTIN, G.; LORENSINI, F. Liberação do N em solos de diferentes texturas com ou sem adubos orgânicos. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 7, p. 1187-1192, jul. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
2. | | LORENSINI, F.; CERETTA, C. A.; LORENZI, C. R.; DE CONTI, L.; TIECHER, T. L.; TRENTIN, G.; BRUNETTO, G. Nitrogen fertilization of Cabernet Sauvignon grapevines: yield, total nitrogen content in the leaves and must composition. Acta Scientiarum: Agronomy, v. 37, n. 3, p. 321-329, jul./set. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
3. | | SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Phosphorus fractions in the vineyard soil of the Serra Gaúcha of Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 2, p. 134-140, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
4. | | CIANCIO, N. R.; CERETTA, C. A.; LOURENZI, C. R.; FERREIRA, P. A. A.; TRENTIN, G.; LORENSINI, F.; TIECHER, T. L.; DE CONTI, L.; GIROTTO, E.; BRUNETTO, G. Crop response to organic fertilization with supplementary mineral nitrogen. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v.38, n. 3, p. 912-922, maio/jun. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
5. | | CERETTA, C. A.; LORENSINI, F.; BRUNETTO, G.; GIROTTO, E.; GATIBONI, L. C.; LOURENZI, C. R.; TIECHER, T, L.; CONTI, L. de; TRENTIN, G.; MIOTTO, A. Frações de fósforo no solo após sucessivas aplicações de dejetos de suínos em plantio direto. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 6, p. 593-602, jun. 2010 Título em inglês: Phosphorus fractions in soil after sucessive pig slurry applications in no?tillage system. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
6. | | LORENSINI, F.; CERETTA, C. A.; GIROTTO, E.; CERINI, J. B.; LOURENZI, C. R.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Lixiviação e volatilização de nitrogênio em um Argissolo cultivado com videira submetida à adubação nitrogenada. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 7, p. 1173-1179, jul. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
7. | | LOURENZI, C. R.; CERETTA, C. A.; SILVA, L. S. da; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; TIECHER, T. L.; DE CONTI, L.; TRENTIN, G.; BRUNETTO, G. Nutrients in soil layers under no-tillage after successive pig slurry applications. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 37, n. 1, p. 157-167, jan./fev. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
8. | | GIROTTO, E.; CERETTA, C. A.; LOURENZI, C. R.; LORENSINI, F.; TIECHER, T. L.; VIEIRA, R. C. B.; TRENTIN, G.; BASSO, C. J.; MIOTTO, A.; BRUNETTO, G. Nutrient transfers by leaching in a no-tillage system through soil treated with repeated pig slurry applications. Nutrient Cycling in Agroecosystems, Dordrecht, v. 95, n. 1, p. 115-131, Jan. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
9. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MIOTTO, A.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; LORENSINI, F.; MOSER, G. R. Z.; MELO, G. W. B. de. Nível crítico de nitrogênio, fósforo e potássio na folha completa de videira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
10. | | SCHMITT, D. E.; COMIN, J. J.; GATIBONI, L. C.; TIECHER, T.; LORENSINI, F.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; GUARDINI, R.; HEINZEN, J.; BRUNETTO, G. Phosphorus fractions in sandy soils of vineyards in Southern Brazil. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 37, p. 472-481, 2013. p. 472-481 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
11. | | LOURENZI, C. R.; CERETTA, C. A.; SILVA, L. S. da; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; TIECHER, T. L.; BRUNETTO, G. Soil chemical properties related to acidity under successive pig slurry applications. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 35, n. 5, p. 1827-1836, set./out. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
12. | | BRUNETTO, G.; LORENSINI, F.; CERETTA, C. A.; GATIBONI, L. C.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; LOURENZI, C. R.; MELO, G. W. B. de. Soil phosphorus fractions in a sandy typic hapludaft as affected by phosphorus fertilization and grapevine cultivation period. Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 44, n. 13, p. 1937-1950, July 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
13. | | BRUNETTO, G.; LORENSINI, F.; CERETTA, A.; GATIBONI, L. C.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; LOURENZI, C. R.; MELO, G. W. B. de. Soil phosphorus fractions in a sandy typic hapludaft as affected by phosphorus fertilization and grapevine cultivation period. Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 44, n. 13, p. 1937-1950, 2013 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
14. | | TRENTIN, G.; BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MOSER, G.; CONTI, L. DE; TIECHER, T.; MIOTTO, A. Uso do SPAD no diagnóstico do teor total de nitrogênio na folha em videiras submetidas à adubação nitrogenada na Serra Gaúcha do Rio Grande do Sul. In: CONGRESS745ASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 1 CD ROM. p. 745. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
15. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MIOTTO, A.; MOSER, G. R. Z.; MELO, G. W. de. Use of the SPAD-502 in estimating nitrogen content in leaves and grape yield in grapevines in soils with different texture. American Journal of Plant Sciences, Irvine, v. 3, n. 11, p. 1546-1561, Nov. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
16. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CASALI, A. M.; RHEINHEIMER, D. dos S.; KAMINSKI, J.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; LORENSINI, F.; MOSER, G.; MELO, G. W. B. de; CHAVARRIA, G. Avaliação do teor de nitrogênio, aminoácidos e proteínas em folhas e ramos do ano de macieiras submetidas a aplicação foliar de nitrogênio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 1 CD ROM. p. 743. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
17. | | BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; VIEIRA, R. C. B.; LOURENZI, C. R.; TIECHER, T. L.; LORENSINI, F.; CONTI, L. De. Influência do clima na fenologia e maturação da cultivar Chardonnay em sub-regiões da Serra Gaúcha. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 2., 2008, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. p. 16. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
18. | | MOSER, G. R. Z.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; MIOTTO, A.; LORENSINI, F.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; TIECHER, T.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; DOMINGUES, F. Nível crítico de nutrientes em videiras cultivadas na região da Campanha do Rio Grande do Sul. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. p. 24. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
19. | | LORENSINI, F.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; MIOTTO, A.; TIECHER, T.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; MOSER, G. R. Z.; CELLA, C.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. D. Resposta da videira à adubação nitrogenada na forma de composto orgânico e mineral na Região da Campanha do Rio Grande do Sul. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. p. 20. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
20. | | TIECHER, T.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; MIOTTO, A.; LORENSINI, F.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; MOSER, G. R. Z.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de. Resposta das videiras à adubação nitrogenada na Campanha do Rio Grande do Sul. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. p. 52. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
Registros recuperados : 21 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
27/12/2012 |
Data da última atualização: |
27/12/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MIOTTO, A.; MOSER, G. R. Z.; MELO, G. W. de. |
Afiliação: |
Gustavo Brunetto, UFSC; GUSTAVO TRENTIN, CPPSUL; Carlos Alberto Ceretta, UFSM; Eduardo Girotto, UFSM; Felipe Lorensini, UFSM; Alcione Miotto, UFSM; Glaucia Regina Zaferi Moser, UFSM; George Wellington de Melo, Embrapa Uva e Vinho. |
Título: |
Use of the SPAD-502 in estimating nitrogen content in leaves and grape yield in grapevines in soils with different texture. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
American Journal of Plant Sciences, Irvine, v. 3, n. 11, p. 1546-1561, Nov. 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The SPAD reading may be used in estimating total nitrogen content (N) in leaves and even in estimating grape yield in grapevines. The objective of this study was to estimate total N content in leaves and grape yield using the SPAD-502 in grapevines submitted to nitrogen fertilization in soils with clayey and sandy texture. In 2008, two experiments were installed in the Southern region of Brazil. In experiment 1, Cabernet Sauvignon grapevines were planted in a soil with clayey texture and with application of 10, 20, 40 and 80 kg·N·ha−1·year−1. In experiment 2, Cabernet Sauvignon grape- vines were planted in a soil with sandy texture and with the application of 0, 10, 15, 20, 40, 80 and 120 kg·N·ha−1·year−1. In the grapevines of the two experiments and during the period from 2008 to 2010, SPAD readings were made on leaves throughout the flowering period and at change in color of the berries using the portable chlorophyll meter Mi- nolta-SPAD-502. The leaves were collected, dried, ground and submitted to analysis of the total N content. In addition, grape yield per hectare was evaluated. The SPAD-502 readings estimated the total N content in flowering and at change in color of the berries in the Cabernet Sauvignon grapevines grown on soils with clayey texture and sandy texture, es- pecially in the first year of evaluation. However, the precision of the SPAD-502 readings is low, with there being no relationship between the SPAD-502 readings and grape yield. MenosThe SPAD reading may be used in estimating total nitrogen content (N) in leaves and even in estimating grape yield in grapevines. The objective of this study was to estimate total N content in leaves and grape yield using the SPAD-502 in grapevines submitted to nitrogen fertilization in soils with clayey and sandy texture. In 2008, two experiments were installed in the Southern region of Brazil. In experiment 1, Cabernet Sauvignon grapevines were planted in a soil with clayey texture and with application of 10, 20, 40 and 80 kg·N·ha−1·year−1. In experiment 2, Cabernet Sauvignon grape- vines were planted in a soil with sandy texture and with the application of 0, 10, 15, 20, 40, 80 and 120 kg·N·ha−1·year−1. In the grapevines of the two experiments and during the period from 2008 to 2010, SPAD readings were made on leaves throughout the flowering period and at change in color of the berries using the portable chlorophyll meter Mi- nolta-SPAD-502. The leaves were collected, dried, ground and submitted to analysis of the total N content. In addition, grape yield per hectare was evaluated. The SPAD-502 readings estimated the total N content in flowering and at change in color of the berries in the Cabernet Sauvignon grapevines grown on soils with clayey texture and sandy texture, es- pecially in the first year of evaluation. However, the precision of the SPAD-502 readings is low, with there being no relationship between the SPAD-502 readings and grape yiel... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
SPAD-502. |
Thesagro: |
Análise foliar; Estimativa; Nitrogênio; Nutrição vegetal; Uva; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72817/1/TrentinAJPS.pdf
|
Marc: |
LEADER 02359naa a2200289 a 4500 001 1943590 005 2012-12-27 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBRUNETTO, G. 245 $aUse of the SPAD-502 in estimating nitrogen content in leaves and grape yield in grapevines in soils with different texture.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aThe SPAD reading may be used in estimating total nitrogen content (N) in leaves and even in estimating grape yield in grapevines. The objective of this study was to estimate total N content in leaves and grape yield using the SPAD-502 in grapevines submitted to nitrogen fertilization in soils with clayey and sandy texture. In 2008, two experiments were installed in the Southern region of Brazil. In experiment 1, Cabernet Sauvignon grapevines were planted in a soil with clayey texture and with application of 10, 20, 40 and 80 kg·N·ha−1·year−1. In experiment 2, Cabernet Sauvignon grape- vines were planted in a soil with sandy texture and with the application of 0, 10, 15, 20, 40, 80 and 120 kg·N·ha−1·year−1. In the grapevines of the two experiments and during the period from 2008 to 2010, SPAD readings were made on leaves throughout the flowering period and at change in color of the berries using the portable chlorophyll meter Mi- nolta-SPAD-502. The leaves were collected, dried, ground and submitted to analysis of the total N content. In addition, grape yield per hectare was evaluated. The SPAD-502 readings estimated the total N content in flowering and at change in color of the berries in the Cabernet Sauvignon grapevines grown on soils with clayey texture and sandy texture, es- pecially in the first year of evaluation. However, the precision of the SPAD-502 readings is low, with there being no relationship between the SPAD-502 readings and grape yield. 650 $aAnálise foliar 650 $aEstimativa 650 $aNitrogênio 650 $aNutrição vegetal 650 $aUva 650 $aViticultura 653 $aSPAD-502 700 1 $aTRENTIN, G. 700 1 $aCERETTA, C. A. 700 1 $aGIROTTO, E. 700 1 $aLORENSINI, F. 700 1 $aMIOTTO, A. 700 1 $aMOSER, G. R. Z. 700 1 $aMELO, G. W. de 773 $tAmerican Journal of Plant Sciences, Irvine$gv. 3, n. 11, p. 1546-1561, Nov. 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|